De gevolgen

Ben ik afhankelijk?

Demo behandeling

Hoe herken je afhankelijkheid?
Hoe word je afhankelijk?
Hoe ga je om met afhankelijkheid van een ander?


 

'Mijn grootvader slikt elke avond voor het slapen gaan een slaappil. Dat werkt toch heel verslavend?'
'Ik gebruik mijn slaappillen op doktersrecept, dus het is goed voor mij!'
'Ik ben niet afhankelijk van benzodiazepinen want ik slik nooit overdag een pilletje, alleen 's avonds om 10 uur.'
'Ik gebruik regelmatig een kalmeringstablet. Dat kan toch geen kwaad?'
'Ik heb slaappillen nodig, want als ik stop slaap ik niet meer.'
‘Ik kan niet normaal functioneren als ik niet op tijd kalmeringsmiddelen heb geslikt’

 

Hoe herken je afhankelijkheid?

Gewenning en afhankelijkheid van benzodiazepinen ontstaan al na enkele weken. De werkzaamheid is dan meestal afgenomen. Omdat stoppen vervelende klachten geeft, gaat u door met gebruiken. U bent dan afhankelijk geworden van benzodiazepinen. Belangrijke aanwijzingen voor afhankelijkheid en verslaafd zijn aan benzodiazepinen zijn:

 • Benzodiazepinen nodig hebben om te kunnen ontspannen, om in een andere stemming te komen, om een bepaalde angst te overwinnen of nervositeit te dempen.
 • Niet genoeg hebben aan één tablet, maar af en toe meer tabletten gebruiken.
 • Wel willen stoppen of proberen om minder te gebruiken, maar daar niet in slagen.
 • Zonder benzodiazepinen ontwenningsverschijnselen krijgen als hoofdpijn, trillende handen, zweten en slecht slapen.
 • In paniek raken als uw tabletten bijna op zijn.
 • Vaak bezig zijn om voldoende pillen te hebben.
 • Af en toe een benzodiazepine aan iemand anders vragen.
 • Extra pillen regelen door ze van iemand anders te lenen of op een andere manier extra pillen te regelen.

Hoe word je afhankelijk?

Er zijn drie redenen waarom benzodiazepinen verslavend werken. 

 1. Tolerantie: hoe langer u benzodiazepinen gebruikt, hoe minder het effect van de werking is. U heeft dus steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Of bij dezelfde dosis merkt u steeds minder van de werking. Hierdoor ontstaat een verlangen naar meer benzodiazepinen.
   
 2. Psychische afhankelijkheid: u verlangt naar het effect van een benzodiazepine. U krijgt als het ware een prettig gevoel bij het idee dat u een benzodiazepine gaat gebruiken. U raakt steeds meer afhankelijk van het bereiken van het effect van de benzodiazepine.
   
 3. Lichamelijke afhankelijkheid: u krijgt last van vervelende verschijnselen als u stopt. Hierdoor wordt u gestraft voor het feit dat u geen benzodiazepine inneemt. U zult daarom snel geneigd zijn om weer een benzodiazepine in te nemen en daarmee de vervelende effecten te laten verdwijnen.

Dit kan al optreden na twee weken. Het is gelukkig wel mogelijk gebleken om de afhankelijkheid van benzodiazepinen de baas te worden. De meeste mensen die daarvoor een afbouwschema volgden, lukte het om te stoppen.  

Hoe ga je om met afhankelijkheid van een ander?

Mensen die afhankelijk zijn van benzodiazepinen, kunnen geneigd zijn dit in eerste instantie te ontkennen. Ze zijn zich vaak niet van hun afhankelijkheid bewust. De arts schrijft elke keer een recept voor, dus lijkt er ook geen reden te zijn om te stoppen. Gebruikers van benzodiazepinen zijn zich meestal niet goed bewust van de nadelige effecten ervan. Het is daarom belangrijk dat de omgeving onnodig gebruik en afhankelijkheid van benzodiazepinen mede signaleert. In veel gevallen doen benzodiazepinen de betrokkene meer kwaad dan goed. Spreek er dus over met de persoon en motiveer hem om bijvoorbeeld de test op deze website te doen.