Tips en hulp

Andere medicijnen

Demo behandeling

Sint-janskruid
Valeriaan
Melatonine
Antidepressiva


Er bestaan andere middelen die gebruikt worden ter bestrijding van problemen met slaap, angst of onrust. Deze middelen werken niet verslavend, maar je kunt er wel aan gehecht raken. Helaas is niet altijd bekend hoe deze middelen werken. Ook is hun werkzaamheid niet wetenschappelijk aangetoond. Enkele bekende voorbeelden van dergelijke middelen worden hieronder genoemd.

Sint-janskruid

Sint-janskruid is een kruidenmiddel voor slapeloosheid. Het is vrij verkrijgbaar, dus ook via de drogist. Het wordt gebruikt bij depressiviteit, angststoornissen en slaapproblemen. De werkzaamheid is bij slapeloosheid niet wetenschappelijk aangetoond. Sint-janskruid kan gevaarlijke wisselwerkingen geven met andere medicijnen. Vertel het dus uw apotheek en arts als u het middel gebruikt, zodat zij kunnen controleren of het samengaat met de andere medicijnen die u gebruikt.

 

Valeriaan

Valeriaan is een kruidenmiddel. Het is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. Het is onder verschillende namen in diverse samenstellingen en vormen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld als thee, tabletten of druppels. Valeriaan wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit en spanning. Ook wordt het gebruikt bij slapeloosheid. De werkzaamheid is niet wetenschappelijk aangetoond.

 

Melatonine

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt. Wetenschappers denken dat melatonine iets met het dag-en-nachtritme van de mens heeft te maken. De afgifte door de hersenen komt 's avonds op gang en wordt overdag weer minder. Melatonine wordt onder andere gebruikt bij:

  • verstoord dag- en nachtritme, zoals jetlag of ploegendienst
  • kinderen die bijvoorbeeld door ADHD of door bepaalde geneesmiddelen niet goed kunnen inslapen
  • ouderen
  • blinden
  • verminderen van ontwenningsverschijnselen na stoppen met benzodiazepinen.

Er is onduidelijkheid over het effect, over de dosering, het moment van toedienen en de vorm van slapeloosheid die behandeld kan worden met melatonine. Na literatuuronderzoek heeft de beroepsorganisatie van huisartsen besloten om geen melatonine voor te schrijven.

Antidepressiva

Als u depressief bent kan dat een oorzaak zijn van uw slaapproblemen, angst of onrust. Bij bepaalde vormen van depressie kunnen antidepressiva helpen om uw stemming te verbeteren. Dit kan uw problemen ten goede komen. Ook voor antidepressiva geldt dat u ze niet langdurig moet gebruiken. Antidepressiva kunnen net als benzodiazepinen ontwenningsverschijnselen geven wanneer u er mee stopt. Heeft u last heeft van depressiviteit, neem dan contact op met uw huisarts.