Stoppen, minderen?

Stoppen als...

Demo behandeling

Medische redenen om te stoppen

Belangrijke medische redenen om te stoppen met benzodiazepinen zijn:

 • U gebruikt benzodiazepinen langer dan de richtlijnen van huisartsen aangeven (de richtlijnen zijn: maximaal twee weken bij slaapklachten, maximaal twee maanden bij angst of onrust).
   
 • Benzodiazepinen vergroten de kans op valpartijen en verkeersongevallen. Ook het bedienen van machines kan gevaar opleveren.
   
 • U bent ouder dan zestig jaar. Ouderen lopen extra gevaar! Dat komt omdat ze eerder vallen of suf worden van benzodiazepinen. Daarnaast zullen ouderen bij een val eerder iets breken en langzamer herstellen.
   
 • U heeft last heeft van bijwerkingen zoals sufheid, een leeg gevoel, somberheid of geheugenverlies.
   
 • U gebruikt medicijnen die in combinatie met benzodiazepinen een sterk versuffende uitwerking kunnen hebben zoals middelen bij depressie, psychose of allergieën.
   
 • U krijgt last van vervelende ontwenningsverschijnselen wanneer u een dag geen benzodiazepine gebruikt: hoofdpijn, zweten, trillen en duizeligheid.

Natuurlijk zijn er meer goede en belangrijke redenen om te stoppen met benzodiazepinen. Als één van deze situaties op u van toepassing is, dan is het goed om u aan te melden voor de internetbehandeling.

Het kan zijn dat de internetbehandeling niet geschikt voor uw is of dat het beter is om eerst contact met de (huis)arts op te nemen. In de internetbehandeling wordt daarom altijd bekeken of en op welke manier u het beste kunt stoppen.