Stoppen, minderen?

Hoe te stoppen?

Demo behandeling
Nooit ineens
Persoonlijk advies
Goede voorbereiding
Goede nazorg


Nooit ineens

Als u langere tijd benzodiazepinen gebruikt, is het nooit verstandig van het ene op het ander moment te stoppen. Daarvoor zijn de volgende redenen aan te geven:
  • Door langzaam af te bouwen heeft u minder last van ontwenningsverschijnselen. Uw lichaam krijgt de tijd om goed te functioneren zonder benzodiazepinen.
  • U komt minder in de verleiding om weer te beginnen wanneer u gestopt bent.
  • U loopt geen risico op ernstige ontwenningsverschijnselen zoals een epilepsieaanval. Deze ernstige verschijnselen zijn zeldzaam en treden vooral op wanneer mensen van de ene op de andere dag stoppen.

Voor het stoppen zijn afbouwschema's ontwikkeld. Met zo'n schema neemt u stap voor stap, bijvoorbeeld om de dag, wat minder. Zo bouwt u langzaamaan af tot u uw doel bereikt heeft; stoppen of minder gebruiken.

Persoonlijk advies

Als u besluit om te stoppen of te minderen zullen wij samen met u bekijken hoe u dat het beste kunt doen. U kiest daarbij:
  • Hoe snel u afbouwt (snel is in 4 weken, langzaam is in 10 weken)
  • Wanneer u afbouwt (rekening houdend met vakantie, spannende gebeurtenissen)
  • Of u stopt of alleen gaat minderen

Soms is het verstandig om het afbouwen met een andere benzodiazepine te doen dan u gewend bent. U krijgt dan bijvoorbeeld minder last van ontwenningsverschijnselen. Als u voor die optie kiest, krijgt u van ons een verwijsbrief voor uw arts. Deze kan daarmee het recept schrijven voor het afbouwmedicijn. 

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het afbouwen van benzodiazepinen. Bij de internetbehandeling krijgt u daarom duidelijke tips en aanwijzingen voordat u gaat afbouwen. Hierdoor lukt het beter om te stoppen of te minderen.


Goede nazorg

Ook wanneer u gestopt bent kunt u nog korte tijd last houden van ontwenningsverschijnselen. U krijgt daarom tijdens de behandeling hulp en advies tot u zover bent dat u vrij bent van de nadelige effecten van benzodiazepinen. Via het forum kunt u uw ervaringen met anderen delen.