Feiten

Gebruikers

Demo behandeling

Wie zijn de gebruikers?

U bent niet de enige die benzodiazepinen gebruikt. Benzodiazepinen horen tot de meest gebruikte medicijnen in Nederland. In 2009 slikten 1,2 miljoen Nederlanders een benzodiazepine (bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen, december 2009). Van hen gebruikt eenderde ze vrijwel dagelijks. Ze worden vaker door vrouwen dan door mannen gebruikt; twee op de drie gebruikers is vrouw. Alhoewel veel ouderen benzodiazepinen gebruiken, is meer dan de helft van de gebruikers jonger dan 65 jaar.


Waarom zijn er zoveel gebruikers?

Meestal hebben gebruikers van benzodiazepinen ooit een periode van stress, verdriet of spanning meegemaakt. Van hun huisarts kregen ze toen een recept voor een benzodiazepine. Van een recept kwam er vaak een tweede en voordat je het weet denk je niet meer zonder te kunnen. Het lichaam is afhankelijk geworden van benzodiazepinen. Hierdoor zijn er in Nederland zo'n half miljoen mensen die benzodiazepinen gebruiken zonder dat daar nog een goede reden voor is. Als mensen zich bewust worden van de nadelen ervan, blijkt afbouwen en stoppen vaak de beste optie te zijn.


Verslaving 

Voor benzodiazepinen is een doktersrecept nodig. Benzodiazepinen zijn alleen via de apotheek verkrijgbaar, dus niet via de drogist. Omdat de werking van benzodiazepinen steeds meer afneemt, gaan sommige mensen steeds meer pillen gebruiken. Het wordt dan steeds belangrijker om genoeg pillen te hebben. Soms komen mensen niet meer uit met de hoeveelheid die ze van hun arts en apotheek krijgen. Ze gaan dan bewust op zoek naar andere manieren om aan benzodiazepinen te komen. Bijvoorbeeld door ze te lenen bij anderen of door via internet extra pillen te bestellen.
Het doorbreken van deze verslaving is dan de beste optie.  

Bestellen via internet

Via (buitenlandse) websites worden benzodiazepinen aangeboden zonder dat er naar een recept wordt gevraagd. Het is niet verstandig op deze wijze medicijnen te kopen. Het is namelijk belangrijk dat een arts deze middelen voorschrijft. Hij kan bepalen of het in uw geval echt veilig en verantwoord is. Ook loopt u bij bepaalde websites het risico een vervalst  medicijn te kopen doordat het geen officiĆ«le apotheek betreft.

De Consumentenbond deed 82 bestellingen bij verschillende buitenlandse websites, waarvan er 35 nooit zijn geleverd – of zijn onderschept door de douane. Veel medicijnen bleken niet in orde. Bij een op de drie bestellingen bevatten de pillen veel te veel of te weinig werkzame stof. In zes gevallen bevatte het medicijn ook stoffen die er niet in behoren te zitten. Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) deed onderzoek. Bezoek de website internetpillen voor meer informatie.