En zij dan?

Mensen om u heen

Demo behandeling
Invloed op omgeving
Problemen met werk
Problemen met relaties
Stoppen: doe het samen! 


Invloed op omgeving

Benzodiazepinen hebben bijwerkingen die het contact met uw omgeving negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij onder andere aan de volgende bijwerkingen:  
  • sufheid overdag
  • vermoeidheid
  • vergeetachtigheid
  • moeite om aandacht vast te houden
  • onderdrukking van gevoelens; niet alleen verdriet en angst maar ook liefde, vreugde en genot
  • prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn

Hierdoor kunnen benzodiazepinen zonder dat u het misschien merkt tot problemen met uw omgeving leiden.

Problemen met werk

‘Ik voel me veel actiever sinds ik ben gestopt’

U kunt zich onzeker gaan voelen op uw werk omdat u dingen vergeet en zich minder goed kunt concentreren. Misschien gaat u aan uzelf twijfelen, doordat u niet weet dat het door de benzodiazepinen komt. Doordat benzodiazepinen gevoelens afvlakken kunnen contacten met collega's of klanten moeizamer verlopen. Ook kunnen benzodiazepinen de coördinatie en concentratie verminderen. Dit kan gevaar opleveren als u in uw werk machines bedient zoals zaagmachines en bouwkranen. Ook als u voor uw werk aan het verkeer moet deelnemen (zie verkeer) is het meestel verstandig om te stoppen met benzodiazepinen.


Problemen met relaties

‘Toen ik nog benzodiazepinen gebruikte voelde ik me meestal suf en mat. Nu ik gestopt ben kan ik eindelijk weer genieten van dingen. Mijn partner en ik hebben samen plezier en vrijen weer.’

Benzodiazepinen verminderen de vervelende gevoelens van spanning, stress of onrust. Ze verminderen echter ook de prettige gevoelens. Hierdoor kan het zijn dat iemand minder geniet. Dit kan uw relatie en vriendschappen doen verslechteren. Ook kan uw geheugen afnemen door het benzodiazepinegebruik. Vooral mensen die overdag benzodiazepinen gebruiken hebben daar last van. Wanneer u regelmatig iets vergeet kan het voor een ander lijken alsof u ongeïnteresseerd bent. Dat heeft gevolgen voor het contact. Gelukkig herstelt het geheugen zich wanneer u stopt met benzodiazepinen. Ook herstellen uw gevoelsleven en concentratievermogen zich.

Deze effecten verdwijnen wanneer u stopt met benzodiazepinen. Zowel de gebruikers als de omgeving blijken over het algemeen enthousiast te zijn over de verbetering die optreedt als mensen stoppen met langdurig gebruik van benzodiazepinen.

Stoppen: doe het samen!

Als u besluit te stoppen of te minderen met benzodiazepinen helpt het als uw omgeving u daarbij steunt.
  • Vraag aan mensen die u vertrouwt om u te steunen bij het stoppen met benzodiazepinen.
  • Vertel het op uw werk als u wat minder goed geslapen heeft. Iedereen heeft daar wel eens last van. Het zal u helpen om niet weer naar een benzodiazepine te grijpen.
  • Meld u aan voor de internetbehandeling, zodat u vragen kunt stellen en feedback krijgt van een deskundige.
  • Vertel als het kan dat u bezig bent met afbouwen en wat de (tijdelijke) effecten daarvan kunnen zijn.