En zij dan?

Ervaringen

Demo behandeling

Rust op afroep

Meer dan 10 jaar was ik afhankelijk van benzodiazepinen. Na enige tijd was het normaal om mijn stemmingen weg te slikken. Ik had de Temazepam, bedoeld als inslaper, altijd in mijn tas. Als ik het niet bij me had, raakte ik in paniek. Dus had ik het altijd wel ergens. De afhankelijke geest maakt een zorgvuldig plan en dit wordt tot in de puntjes georganiseerd en uitgevoerd. De middelen waren mijn beste vriend. Want, ze waren er altijd voor me.

Toch kon ik zo niet verder, ik ben gaan afbouwen en uiteindelijk gestopt. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Het is absoluut geen makkelijke periode geweest, maar je krijgt echt dubbel en dwars je eigen leven weer terug. Sinds ik de middelen niet meer gebruik, is alles veel intenser. Ik geniet met volle teugen! Eindelijk schijnt de zon weer en dat is van onschatbare waarde!

Zes maanden later

Lichamelijk:
De eerste maand na de afbouw ben ik heel veel gaan wandelen. Vooral in de avond voordat ik naar bed ging. Wat ik het meest moeilijk vond was de onrust in mijn zenuwen, vreemde krampen op rare plekken en op sommige tijden een enorme lichamelijke onrust. Als ik bijvoorbeeld een spannende film keek voelde ik kleine en onregelmatige schokjes in mijn spieren. Ook al ging het goed met slapen, ik werd wel vaker wakker en kon ik moeilijker inslapen. Veel wandelen dus! Dat was het enige wat hielp. Koptelefoon met muziek op. Verder was regelmaat belangrijk. Goed eten, op tijd naar bed; dat soort dingen. Wat mij opviel was dat ik opeens veel minder lang sliep. Kon ik vroeger wel een hele dag slapen, nu was ik wakker na ongeveer 9 uur slaap. En in de middag een dutje doen; dat was mijn hobby. Nu hoef ik in de middag als ik even ga slapen niet eens de wekker meer te zetten. Want na maximaal een uur ben ik gewoon weer wakker. Het was belangrijk dat ik vooral in het begin in de middag niet ging slapen, ook al was ik erg moe.

Psychisch:
De eerste maand voelde ik me sterk en alles voelde als een overwinning. Maar het normale leven gaat door. Ik ging weer aan het werk en ook in mijn omgeving gebeurden nare, maar ook leuke dingen. Er waren momenten dat ik avonden lang zat te surfen, op zoek naar een niet-verslavend alternatief. Ook was ik lichtgeraakt en kon ik moeilijk omgaan met stress. Alles was helder, dus ook negatieve zaken kwamen harder binnen. Ik denk dat als ik toen de mogelijkheid had gehad om benzodiazepinen te nemen ik het wellicht nog had gedaan ook. Toch ben ik opgelucht en blij dat ik het niet meer hoef te nemen. De afhankelijkheid is groot en door alle ontwenningsverschijnselen, die in afnemende mate wel 6 maanden hebben geduurd, ben ik ervan overtuigd dat het troep is! Het blijft nog zeker lang in je lijf zitten en dat had ik echt niet verwacht.

Nog steeds raad ik iedereen aan om ermee te stoppen als dat mogelijk is. Alleen al omdat ik nu niet meer iedere dag hoef te controleren of ik nog genoeg in huis heb, of omdat ik nu niet meer zo vaak naar die verschrikkelijk drukke apotheek hoef. Ik heb mijn grote oude toilettas weggegooid en geruild voor een kleine. Want ik hoef niet meer zoveel mee te nemen! Vorige week had ik van handtas gewisseld en zag ik twee lege strips Temazepam. Achterloos heb ik het weggegooid. En dat is het enige dat telt!

Tips voor tijdens de afbouw
Na deze bewogen periode zit ik vol met tips. Daarom wil ik benadrukken dat niet alles bij iedereen van toepassing is en soms zal je denken; ja, dat is toch logisch! Toch schrijf ik ze op.

 • Ga niet teveel slapen overdag! Ook al ben je doodop, niet veel slapen.
 • Bouw nooit te snel af. Hierdoor kunnen de moeilijke momenten enigszins beter begeleid plaatsvinden.
 • Kijk tijdens een moeilijk moment wat voor jou werkt. Zo werkte het voor mij om een sinaasappel te pakken waar ik hard in kon knijpen. Ik heb er velen kapot geknepen. Maar je kan natuurlijk ook een stressbal meenemen. Ik kon niets anders vinden.
 • Neem warme douches, een warm bad. Vooral na een moeilijk moment. Je lijf is stram en pijnlijk. Ook helpt een bad of een warme douche je te ontspannen.
 • Ga niet alleen thuis zitten. De muren komen letterlijk op je af.
 • Let indien mogelijk op je ademhaling. Vraag iemand om met je “mee” te ademen.
 • Drink geen koffie of weinig.
 • Negeer de moeilijke momenten niet, dat heeft ten eerste weinig zin. Praat het niet weg. Je overdrijft niet. Dat kan ik met zekerheid zeggen.
 • Ga ook niet in een slachtofferrol zitten. Als je dat merkt, probeer jezelf van een afstand te bekijken. Als je jezelf als een slachtoffer ziet, duurt alles veel langer.
 • Denk niet te groot, neem jezelf in acht. Denk in kleine stapjes. Alles wat er gebeurt, gebeurt nu. Zie het als iets dat voorbij gaat. En iedere dag is er weer 1.
 • Begin tijdens de afbouw al met nieuwe “slaaprituelen”. Zorg dat de avond van jou is! Maak tijd voor jezelf, ga niet de hele avond bellen met mensen, ga alshet mogelijk is even naar buiten om ontspanningsoefeningen te doen en te rekken & strekken. Ga op een duidelijk tijdstip naar bed en zorg voor frisse lucht in de nacht. Bij mij werkte het bijvoorbeeld door in de avond weinig mogelijkheid te krijgen tot nieuwe indrukken, dus ik keek bijna geen tv, las geen moeilijke boeken of ik ging geen intensieve gesprekken meer aan. Ik dronk om 22:00 uur thee. Ik legde ik een watje met lavendelolie naast mijn bed, zodat het lekker rook.
 • Geef aandacht aan jezelf! Tanden poetsen, eten, wandelen, lopen, praten. Alles is anders na lange tijd. Dit kan je het beste aan door het met aandacht te doen.
 • Blijf in beweging. Als je een trekmoment krijgt, ga lopen, doe rekoefeningen, let op je ademhaling. Het gaat weer voorbij.
 • Belangrijk: jouw grenzen zijn door lange tijd middelengebruik niet goed meer afgebakend. Geef duidelijk jouw grenzen aan!!
 • En het belangrijkste, ook voor de volgende fase; maak een noodplan!

Nog enkele korte tips voor daarna

 • De meest gekke dingen kunnen triggers zijn. Vooral moeheid en honger. Hou je aan het noodplan en schakel vrienden en familie op tijd in. Schaam je niet om hulp te vragen!
 • Blijf jezelf ontdekken. Het is heerlijk om te merken dat de zon in je hoofd weer begint te schijnen; geniet van die momenten!
 • Ga vooral leuke dingen doen; neem een massage, ga naar de kapper, koop nieuwe spullen voor in je huis.
 • Zelf kreeg ik een goede tip; neem je huis onder handen. Dus lekker schoonmaken, opruimen,zet mooie bloemen op tafel. Een opgeruimd huis geeft je hoofd meer rust. Als je lichamelijk niet in staat bent om veel aan te pakken, vraag er hulp bij!
 • Maar; verander niet te veel in eens. Je huis is je veilige omgeving. Een te grote verandering zorgt voor onrust.
 • Stel de huisarts, je behandelaar en de apotheek op de hoogte dat je deze middelen niet meer neemt.

Lisa, 52 jaar

Terug

Mijn verhaal

Nadat ik al meerdere jaren slecht sliep en slaappillen gebruikte, viel mijn oog op de site van Benzodebaas.nl. Het leek me prettig om op een door mij gekozen moment, en anoniem, een luisterend oor te hebben voor mijn slaapprobleem.Al snel had ik het gevoel dat 'het klikte' tussen mij en mijn behandelaar.

Ik kreeg enorm veel goede tips en lof als het mij lukte om eens zonder pillen te slapen. Langzaam begon ik af te bouwen en het lukte echt! Af en toe een terugval, maar toch... na ongeveer 3 maanden was ik van 1 (soms 2 of 3!) lorazepam, via een half, vervolgens een kwart naar zo heel af en toe eens een half tabletje. En nu na een jaar liggen de pillen nog wel in het nachtkastje, maar ik gebruik ze niet meer!

De behandeling heeft me enorm geholpen, maar... je moet het zelf doen en ook heel graag willen. De behandeling geeft hierbij een zeer waardevolle ondersteuning.

Hartelijk dank, zonder jullie had ik het niet gered, maar ik ben ook wel een beetje trots op mezelf!

Beatrice, 44 jaar

Terug

Ook zij kunnen profiteren van een behandeling bij Benzodebaas.nl

Liesbeth, 56 jaar
Liesbeth gebruikt al 10 jaar elke avond een slaappil. Het is ooit begonnen in een tijd dat het op haar werk niet goed ging. Er was toen een reorganisatie aan de gang en het was onduidelijk of haar functie zou blijven bestaan. Liesbeth sliep slecht en is op een gegeven moment naar de dokter gegaan die haar een paar slaappillen heeft voorgeschreven. Toen die op waren heeft ze de assistente gebeld en die regelde voor haar een nieuw recept. Op een gegeven moment wist ze niet beter dan dat ze slaappillen nodig had. Totdat haar dochter op een dag vertelde dat ze wist dat slaappillen verslavend zijn en dat ze je suf en lusteloos kunnen maken. Haar dochter heeft haar gevraagd om met de pillen te stoppen. Samen zijn ze toen gaan kijken hoe je dit kunt doen en zo zijn ze op Benzodebaas.nl terechtgekomen.

Jos, 34 jaar
Jos woont sinds een jaar weer alleen. Hij is snel gespannen en durft niet zo goed met anderen contact te maken. Om de spanning te verminderen slikt hij sinds twee jaar een kalmeringstablet, diazepam. Afgelopen zomer heeft hij tijdens een vakantie geprobeerd om er mee te stoppen, maar hij merkte na twee dagen dat hij last kreeg van zweten en dat hij onrustig werd. Het zit hem niet lekker dat hij afhankelijk is geworden van zijn pillen. Ook merkt hij dat hij zich op zijn werk moeilijk kan concentreren. Volgens de bijsluiter is dit een bijwerking van diazepam. Binnenkort begint hij bij een nieuwe werkgever. Hier wil hij graag een nieuwe start maken én een goede indruk maken. Het lijkt hem daarom goed om te proberen met zijn pillen te stoppen. Via een artikel in een tijdschrift heeft hij gelezen over deze internetbehandeling en hij heeft besloten zich aan te melden.

Bart, 43 jaar
Als chauffeur leidt Bart een onregelmatig leven. Hij moet vaak 's nachts rijden. Zo ontloopt zijn bedrijf de files, maar Bart heeft last van slaaptekort. Een half jaar geleden had hij er genoeg van en heeft hij aan de huisarts een slaappil gevraagd. Sindsdien gebruikt hij ze zo'n 5 keer per week. Op het medicijndoosje zit een gele sticker waarop staat dat het middel de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Hij nam het tot nu toe niet zo serieus. Gisteren kon hij echter nog maar net een auto ontwijken die van rechts kwam. Het zette hem aan het denken hoe het kon dat hij de auto niet had gezien en waarom hij zo hard op de kruising was afgereden. Misschien kwam het toch van de slaappillen. Hij zocht het uit op internet en kwam zo op Benzodebaas.nl.

Lia, 68 jaar
Als Lia 's nachts even uit bed stapt en naar het toilet loopt, struikelt ze over de dorpel van haar slaapkamer. Ze komt vervelend op de vloer terecht en voelt dat er iets goed mis is. Ze begint om hulp te roepen, en gelukkig, na een tijdje hoort haar buurvrouw haar. Die belt gelijk de dokterspost. Als de dokter haar heeft onderzocht, krijgt ze te horen dat ze waarschijnlijk haar heup heeft gebroken. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat inderdaad het geval te zijn. Er worden vragen gesteld over haar gezondheid en medicijngebruik. Als ze vertelt dat ze al 10 jaar lang elke avond een slaaptablet inneemt, heeft de verpleegkundige wel een idee gekregen over de waarschijnlijke oorzaak van het vallen. De verpleegkundige legt uit dat slaaptabletten de spieren verslappen en de concentratie verminderen. Hierdoor is het goed mogelijk dat dit de reden is waarop ze de dorpel niet zag en niet goed op de been kon blijven toen ze struikelde. Ook legt ze uit dat de werkzaamheid van benzodiazepinen na 10 jaar nauwelijks meer aanwezig is, maar dat ze er wel afhankelijk van is geworden. Ook heeft het middel nog wel bijwerkingen! Het is Lia daarom aan te raden om met het gebruik van de slaappillen te stoppen.

Terug

Deel uw ervaring

Wilt u uw ervaring met de behandeling met anderen delen? Gebruik dan het formulier hieronder om uw verhaal naar ons te sturen.